مصاحبه عیسی صفا با دانیل سعید فيلسوف برجسته فرانسوي
اين مصاحبه روز 14 نوامبر 2003 در يكي از مراكز فوروم اجتماعي اروپا صورت گرفته است.
س : نظرت در باره روند حرکت فوروم جهانی چیست ؟
ج : فوروم اجتماعی بیانگر تغییر رادیکال اجتماعی است. موقعیت این جنبش نشان دهنده شکست ایدئولوژی نئو لیبرال است. ادعای بوش پدر مبنی بر پیروزی سرمایه داری نئولیبرال به پایان رسیده است. گسترش فقر ، بیکاری و نابرابری در سطح جهانی به معنای بن بست این نظام است. دست زدن آمریکا به جنگ و اشغالگری نمونه بارز این شکست است. این جنبش متنوع وهمه جانبه است و مرتب در حال گسترش است. ورود سوسیال دمکراتها باز هم به گسترش و تنوع جنبش کمک می کند. عضویت طارق رمضان تئوریسین اسلامی در فوروم اجتماعی را باید مثبت ارزیابی کرد. در عین حال تنوع جنبش و تفاهم نباید مانع تعمیق بحث ها شود. جنبش در حال رادیکال شدن است.
س : بحث در مورد آلترناتیو در این جنبش بگونه ای پیش می رود که گویا آلترناتیو وجود ندارد و ما در جستجوی آن هستیم. در حالیکه سوسیالیسم میتواند به عنوان آلترناتیو مورد بحث قرار گیرد.چه شیوه ای را پیشنهاد می کنی ؟
ج : شکست سوسیالیسم در بلوک شرق موجب ناامیدی شد. ازکلمه سوسیالیسم سو ء استفاده فراوانی شده است. باید از طریق همین مباحث موجود در فورومها و تغییر رابطه قدرت آلترناتیو سوسیالیستی شکل گیرد. باید نشان داد که قدرت در دست مالکیت سرمایه دارانه است.
س : در باره شرکت احزاب سیاسی در فورومها تناقض و تضاد دیده می شود. بر طبق منشور فوروم جهانی احزاب نمی توانند بمثابه حزب در این جنبش شرکت کنند. در حالیکه در فوروم اجتماعی اروپا احزاب شرکت علنی دارند. من این شیوه را منطقی میدانم . به نظرم گفتن اینکه اعضای احزاب می توانند در فوروم شرکت کنند نا روشن است ودر نهایت منجر به دو رویی در جنبش می شود و در عین حال تفکر دگماتیک جدایی جنبش اجتماعی و جنبش سیاسی را دامن میزند. در این براه چه فکر میکنی ؟
ج : در آخرین فوروم جهانی در پورتو آلگر لولا که هم وابستگی حزبی دارد و هم مقام دولتی در فوروم شرکت داشت . با نظر تو موافق هستم. پنهان کاری باعث دو رویی و فریب می شود. باید احزاب سیاسی در فوروم جهانی شرکت علنی داشته باشند.در غیر این صورت آنها فوروم های موازی تشکیل داده و موجب تضعیف این جنبش خواهند شد.
س : گروه تدارک فوروم اجتماعی ایران برای تشکیل فوروم اجتماعی ایران با شرایط متفاوتی روبروست. ما در ایران هنوز سندیکای مستقل نداریم .انجمن هایی که بتوانند علیه دیکتاتوری، نئو لیبرالیسم و امپریالیسم مبارزه کنند، وجود خارجی ندارند. بنابرین نباید پیش برد مدل اروپایی فوروم ها را از ما انتظار داشت. تجربه تشکیل فورومها در کشورهای دیکتاتوری را چگونه ارزیابی می کنی؟
ج : اقدام به تشکیل گروه تدارک از طرف شما کار فوق العاده جالبی است. مبارزه علیه امپریالیسم و دیکتاتوری و نئو لیبرالیسم در ایران کار دشواری است. باید فوروم جهانی به شما کمک کند و صدای شما را به گوش جهانیان برساند. هیچ کسی نباید انتظار داشته باشد که فوروم اجتماعی ایران شبیه فورومهای اروپایی باشد. باید شرایط مبارزه تحت سیطره دیکتاتوری را فهمید.