بازگشت به صفحه نخست

اشغال عراق محوراصلی بحث های سومین فوروم اجتماعی لندن

مصاحبه با پتر اشتروتمن عضو شورای عالی آتاک آلمان و عضو تحریریه روزنامه " سنگ لای چرخ"

مصاحبه گر ولفگانگ پومرن

20.10.2004

برگردان ناهید جعفرپور

 

سئوال: شما در آخر هفته گذشته در فوروم اجتماعی اروپا در لندن بودید. چه نظری در این باره دارید؟

 

جواب: فقط می توانم بگویم که کنفرانسی تدارک خوب تدارک شده و عالی بود. محور اصلی بحث ها به چگونگی اخراج اشغالگران از عراق ختم می گردید. شرکت کنندگان همگی بر این عقیده بودند که دنیائی دیگر زمانی ممکن خواهد بود که هیچ کشوری کشور دیگر را اشغال ننماید.

 

سئوال: برخی از شرکت کنندگان بخصوص از آلمان و فرانسه انتقاد داشتند که لندن مشکل انهدام خدمات اجتماعی در اروپا را در سایه بحث های دیگر قرار داده است آیا اینطور بود؟

 

جواب: من فکر می کنم این عقیده از این جا ناشی میشود که بریتانیای کبیر خود در عراق یکی از شرکت کنندگان در جنگ است به این دلیل هم این بحث های برنده و داغ در فوروم لندن کاملا طبیعی بود. مسلما در آنجا هم درست مثل کشور ما آلمان انهدام خدمات اجتماعی بحث روز است و در جریان است اما همه چیز از این مشگل حرکت می کند که پس با این اوضاع چرا این دولت ها به این جنگ فاجعه بار و جنایتکارانه ادامه می دهند؟

به این لحاظ هم بسیاری از شرکت کنندگان در کنفرانس ها روی این مسئله اتفاق نظر داشتند که مهم این است که آمریکا جنگ را ببازد در غیر این صورت اگر نتوان جلوی این جنگ مخوف را گرفت دامنه اش به ایران و سوریه خواهد کشید.

 

سئوال اما آنجا فوروم اجتماعی اروپا بود و میبایست مشکل انهدام خدمات اجتماعی در مرحله نخست قرار می گرفت تا جنگ های اجتماعی.  آیا بنظر شما بحث عراق تمامی بحث های دیگر را به حاشیه نبرده بود؟

 

جواب: من این برداشت را نداشتم. در لندن بسیاری از کنفرانس ها در باره مشکلات اتحادیه اروپا و قانون اساسی اروپا و مشکلات اقتصادی،اجتماعی، فمنیستی و زیست محیطی دور می زد. برای مثال مسئله 30 ساعت کاردر هفته بعنوان ضرورت تقسیم کار اجتماعی یکی از بحث های داغ بود. اما از سوئی هم میتوانم به شما حق بدهم ، در این فوروم بحث ها عمدتا تحت تاثیر جنگ عراق قرار داشت.

 

سئوال: از جانب سازمان های زنان این انتقاد شده بود که در فوروم اروپا در لندن برگزاری کنفرانس های مستقل زنان و جدا از فوروم امکان نداشت چرا؟

 

جواب: من چیزی متاسفانه از جدال های کناری فوروم با خبر نیستم تنها میتوانم بگویم در فوروم لندن نیمی از شرکت کنندگان زن بودند. زنانی که با تبحر و آمادگی کامل در باره تمامی مباحث سخنرانی نموده و اظهار نظر می کردند. زنانی که در باره جنگ عراق و آمریکا و .... بسیار آگاه و مطلع بودند و بحث های بسیار جالب میکردند. آنچیزی که در این فوروم برای من از همه مهمتر بود ترکیب جوان شرکت کنندگان بود به این صورت که اکثریت شرکت کنندگان از انسانهائی با زبان، جنسیت، فرهنگ، ملیت مختلف و بسیار جوان تشکیل شده بود و این کاملا استثنائی بود. بسیاری از جوان ها سئوال می نمودند چگونه میتوان مناسبات سیاسی را در جهان و اروپا تغییر داد. در حال حاضر در اثر آکسیون های تجهیزی برگزار شده در سال قبل ، در بریتانیای کبیر آنطور که بنظر میرسد امید بزرگی برای تغییر اوضاع وجود دارد. اینکه آنان موفق شوند تونی بلر را کنار بگذارند و مناسبات اجتماعی را تغییر دهند . آنچه که برای ما مهم و آموزنده بود بلوغ انسانها ی شرکت کننده در فوروم بود به این صورت که نظرات بسیار بسیار متفاوت از یکدیگر  و بحث های متشکل از دو جناح مخالف با یکدیگر با احترام و توجه به حقوق دگراندیش پیش میرفت . در واقع این برای ما در آلمان آموزنده است و باید از این روحیه و اخلاق یاد بگیریم.

 

سئوال: از چندین سو از جانب سازمانهای بزرگ و گروه های چپ رادیکال و هم چنین سازمانهای سنتی مثل اوکسفام انتقاد میشد که سازماندهی فوروم یک جانبه بوده است به این مفهوم که فوروم بیشتر تحت تاثیر  حزب سوسیالیست و اتحادیه های کارگری قرار داشته است. آیا شما هم بر این نظرید؟

 

جواب: من در گروه سازمانده نبودم و نمیدانم که چه جدل هائی شده است و چه اختلافاتی میان قدرت های جنبش اجتماعی وجود داشته است و متاسف خواهم شد اگر تنوع نظری در فوروم از بین برود و فوروم تنها متاثر از چند جریان سیاسی باشد. اما از سوی دیگر فکر می کنم که جنگ عراق درست مانند جنگ ویتنام یک نقطه عطف تاریخیست و درست به همین لحاظ هم مقاومت و مبارزه بر علیه اشغالگران باید تقویت و پشتیبانی گردد . حال برای ما بیتفاوت است چه بوش سر کار باشد چه جان کری . البته به این هم باید توجه نمود که بسیار بد خواهد شد اگر برخی از جریانات فکر کنند که به آنها توجه ای نشده است.