بازگشت به صفحه اول

چالشها و رویدادهای جنبش کارگران و مزدبگیران

 در مرداد ماه

زینت میرهاشمی

Zinat_mirhashemi@yahoo.fr

تعداد کارخانه ها و شرکتهای تولیدی که در اثر بحران و رکود به تعطیلی کشیده می شوند، همچنان رو به افزایش است. با تعطیل شدن این کارخانه ها لشکر بیکاران گسترده تر شده و بخش زیادی از کارگران اخراجی و بلاتکلیف عملا به جبهه گسترده فقر پیوند زده می شوند.
اعتراض به بلاتکلیفی، نداشتن امنیت شغلی، عدم پرداخت ماهها حقوق، تبدیل قراردادهای طولانی مدت به کوتاه مدت، سیاستهای سازمان تامین اجتماعی از جمله مواردی هستند که در اعتراضهای کارگران و مزدبگیران در مرداد ماه برجسته است.
در زیر به طور مختصر به این اعتراضها اشاره می شود.

اعتراضهای کارگری
کارگران شرکت ریسندگی «چل» روز یکشنبه 4 مرداد دست به یک گردهمایی اعتراضی زدند. کارگران شرکت کننده در این گردهمایی، خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند. کارگران این شرکت مدتی است که مزایا و حقوقشان را دریافت نکرده اند.
شرکت ریسندگی «چل» در ساری، با 150 کارگر و 13 سال سابقه فعالیت تولیدی به مدت 8 ماه است که تعطیل شده است.

کارگران کارخانه های مختلف کاشان روز دوشنبه 5 مرداد برای دومین بار در مقابل سازمان تامین اجتماعی کاشان دست به گردهمایی اعتراضی زدند. «محاسبه نشدن مدت بیکاری در شمول کارهای سخت و زیان آور» از جمله خواسته های کارگران معترض بود.

بیش از 200 نفر از معلمان حق التدریسی از سراسر ایران روز چهارشنبه 7 مرداد در مقابل وزارت آموزش و پرورش دست به تجمع اعتراضی زدند. حقوق معلمان حق التدریسی بسیار پایین تر از خط فقر است.
یکی از معلمان شرکت کننده در گردهمایی اعتراضی که سرپرست خانواده و اهل کرمان بود به خبرنگار ایسنا گفت: «مسئولان پاسخ دهند که یک زن فرهنگی سرپرست خانوار چگونه با 30 هزار تومان حقوق ماهانه می تواند زندگی خود و فرزندانش را تامین کند.»

کارگران شرکت «صندوق نسوز خرم» روز چهارشنبه 7 مرداد در مقابل محل دفتر مرکزی شرکت دست به گردهمایی اعتراضی زدند. کارگران اعتراض کننده خواسته های خود را چنین اعلام کردند: «اقدامات شرکت فوق نسبت به نپرداختن حق بیمه کارگران به سازمان تامین اجتماعی، نپرداختن وام قرض الحسنه ای که از پول خود کارگران فراهم شده، تمدید نکردن دفترچه درمان تامین اجتماعی، نپرداختن حق ماموریت کارگران، قطع سرویس ایاب و ذهاب و ایمن نکردن کارگران در مقابل صدمات کار» . کارگران این شرکت به مدت 3 ماه است که حقوقی دریافت نکرده اند.

کارگران ناحیه راه آهن لرستان – اندیمشک روز چهارشنبه 21 مرداد در مقابل اداره کل راه آهن و بانک ملی شعبه این اداره دست به گردهمایی اعتراضی زدند. کارگران به تاخیر و نحوه پرداخت حق محرومیت و عدم پرداخت حق جنگی، اعتراض داشتند.

کارخانه نساجی «آرام جنوب» واقع در شهر آبادان به علت نداشتن مواد اولیه مدتی است که در رکود به سر می برد. این کارخانه، 70 نفر شاغل هستند.

کارگران «کفش گنجه» در شهر رودبار ماههاست که حقوقشان را دریافت نکرده اند. کارخانه «کفش گنجه» با داشتن بیش از 2 هزار کارگر به مدت یک سال است که بسته شده و کارگران آن در بلاتکلیفی به سر می برند.

دانشگاه علوم پزشکی همدان، 1600 کارگر خود را با سابقه 15 سال، وادار به امضای قرارداد موقت 6 ماهه کرده اند.

شرکت «سازمایه» در پاکدشت دچار بحران شده و ماههاست که حقوق کارگرانش را نپرداخته است. در این کارخانه 300 کارگر شاغل هستند که در اعتراض به عدم پرداخت حقوقشان تاکنون در دو مرحله دست به اعتراض زده اند.

1600 کارگر سد «سیمره»، به مدت 5 ماه است که حقوقشان را دریافت نکرده اند. کارگران تا کنون دو بار در مقابل دفتر مدیریت این کارخانه دست به گردهمایی اعتراضی زده اند.

شمار زیادی از معلمان، فرهنگیان و اعضای تشکلهای صنفی معلمان روز یکشنبه 11 مرداد در برابر وزارت آموزش و پرورش دست به گردهمایی اعتراضی زدند. علت اعتراض معلمان و فرهنگیان دستگیری دو تن از اعضای فعال کانون به نامهای محمد بهشتی لنگرودی دبیر کل و علی اصغر ذاتی، عضو هیأت رئیسه کانون بود. معلمان و اعضای کانونهای صنفی معلمان در گردهمایی اعتراضی خود خواستار آزادی فوری دستگیر شدگان شدند.

رکود در بخشهای تولیدی
کارخانه «آریا چرخ» با 90 کارگر تعطیل شد. رحیم پیل نیا مدیر عامل کارخانه فوق، واردات بی رویه دوچرخه چینی به بازار ایران و ناتوانی رقابت با آنها را از جمله علتهای رکود و تعطیلی در کارخانه فوق دانسته است.

کارخانه قند یاسوج به مدت چند ماه است که تعطیل شده است. 2000 نفر کارگر شاغل در کارخانه قند یاسوج، با تعطیل شدن کارخانه به صف بیکاران پیوسته ند.

کارخانه نساجی «آرام جنوب» در آستانه تعطیلی قرار گرفت. در این کارخانه که در جنوب آبادان واقع شده است 50 کارگر مشغول به کار هستند که با تعطیل شدن کارخانه به لشکر بیکاران خواهند پیوست.

به دنبال انحلال سازمان چای، تعداد زیادی از چایکاران به صف بیکاران پیوستند. حدود 50 هزار کشاورز چایکار در سطح 50 هزار متر مربع با تعطیلی سازمان چای بیکار شدند.

کارخانه «لوله اسپیدال» در شهر بندرعباس تعطیل شد. لوله های خطوط طرحهای عمرانی مثل آب رسانی میناب، بندرعباس، از جمله تولیدات این کارخانه بوده است.

حدود 200 کارگر در اواخر مرداد ماه از کارخانه «آزمایش» اخراج شدند. اخراج این کارگران به دنبل پلمب شدن بخشی از کارخانه توسط سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفته است.

کارخانه صنایع مفتولی «ایلیا غرب» تعطیل و 20 نفر کارگر شاغل آن به لشکر بیکاران پیوستند. کارخانه ایلیا غرب تولید کننده سیمهای مفتولی برق بوده است.

20 کارخانه در پاکدشت تعطیل شده است. کارخانه های تعطیل شده تولید کننده مصالح ساختمانی بوده اند. به دنبال تعطیلی این کارخانه ها، شمار زیادی کارگران از کار اخراج شده اند.

کارخانه «بافت طبس» تعطیل و کارگران آن بیکار شدند.

کارخانه «فرآورده های سیب زمینی» تعطیل شد. این کارخانه از جمله 6 واحد صنعتی بزرگ اردیبل بوده است.

کارخانه تولید پارچه «فجر ایران» با 44 سل سابقه کار دچار بحران جدی شده است. به گزارش ایلنا، دبیر اجرایی خانه کارگر ساوجبلاغ گفت : در این کارخانه 2400 کارگر شاغل بودند که تاکنون 1900 نفر آن به صورت توافقی بازخرید شده اند که در حال حاضر به شغلهای کاذب مشغول می باشند.

محاکمه کارگران دستگیر شده در راهپیمایی روز اول ماه در شهر سقز
در راهپیمایی مستقل کارگران به مناسبت اول ماه مه، روز کارگر، تعدادی از فعالان کارگری شرکت کننده در این راهپیمایی دستگیر شدند. تعدادی از کارگران دستگیر شده با قرار وثیقه بسیار سنگین آزاد شدند. چهار نفر از میان این کارگران برای محاکمه به بیدادگاه رزیم فرا خوانده شده اند. احضار این افراد خشم مدافعان جنبش کارگری و فعالان حقوق بشر در ایران و جهان را برانگیخته است. اعتراض همراه با گردآوری طومار در محکوم کردن عمل رژیم و حمایت از کارگران در سطح وسیعی انجام شده است. نمایندگانی از وکلای بدون مرز سوئد، یک حقوقدان از کنفدرسیون جهانی اتحادیه های کارگری آزاد و یک حقوقدان از اتحادیه سراسری کارگران سوئد برای شرکت در این دادگاه اعلام آمادگی کرده اند.