هانری کارتيه برسون عکاس بزرگ فرانسوی درگذشت

بي بي سي - چهارشنبه 14 مرداد 1383 – 4 اوت 2004

هنری کارتيه برسون از بنيانگذاران فن عکاسی خبری بود

هانری کارتيه برسون، يکی از مهمترين عکاسان جهان، در سن 95 سالگی در گذشته است.

به گفته دوستانش او روز دوشنبه در جنوب فرانسه درگذشت.

هانری کارتيه برسون (Henry Cartier-Bresson) به خاطر تهيه عکس های بديع خيابانی که سنت های روز را در هم می شکست به شهرت رسيد.

آثار او که يکی از پيشتازان حرفه عکاسی خبری تلقی می شد اکنون در موزه های سراسر جهان نمايش داده می شود.

کارتيه برسون در سال 1908 در شهر شانتلوپ در نزديکی پاريس متولد شد و پيش از روی آوردن به عکاسی در دهه 1930 به مطالعه هنر پرداخت.

او عکاسی را که در آن زمان يک کار تفننی و جانبی به حساب می آمد به حرفه ای جدی بدل کرد.

او همچنين عبارت "لحظه تعيين کننده" را در عکاسی ضرب کرد، که منظور از آن لحظه ای برای گرفتن عکس بود که می تواند آن را به تصويری ماندگار بدل کند.

او اين لحظه تعيين کننده را "درک آنی اهميت يک رويداد و همچنين تشخيص ترکيب دقيق صورت هايی که به آن جلوه بيانی خاصی می بخشند در تنها کسری از يک ثانيه" تعريف می کرد.

او پيش از علاقه مند شدن به عکاسی، دانشجوی هنر سورئاليستی بود. در سال 1931 او به آفريقا رفت و يک سال را به عنوان شکارچی در آنجا گذراند.

کارتيه برسون در سال 1947 با همکاری روبرت کاپا و ديويد سيمور، دو عکاس خبری ممتاز، آژانس مگنوم را راه اندازی کرد.

او پس از بازگشت به پاريس با دوربين "رينج فايندر" ليکا (Leica rangefinder) که نخستين دوربين 35 ميليمتری بود فن عکاسی خيابانی را دگرگون کرد.

او در سراسر اروپا کار کرد اما در سال 1940 پس از اشغال فرانسه توسط نازی ها زندانی شد، اما سه سال بعد از زندان گريخت و شاهد آزادسازی پاريس بود.

کارتيه برسون در سال 1947 با همکاری روبرت کاپا و ديويد سيمور، دو عکاس خبری ممتاز، آژانس مگنوم را راه اندازی کرد.

اين آژانس به خاطر عکس های موثر و چشمگير در زمينه های خبری به شهرت رسيد.

کارتيه برسون با عکس هايش پيروزی مائو تسه تانگ در چين و مرگ مهاتما گاندی، رهبر صلح طلب هند را ثبت کرد.

او از مشاهيری چون هنری ماتيس نيز عکس گرفته است.

 

 

”هنري كارتيه برسون” فرانسوي ـ شهيرترين عكاس خبري ـ كه براي بيش از نيم قرن با دوربينش زندگي انسان‌ها را در تمام نقاط جهان به تصوير كشيد، در سن 95 سالگي درگذشت.

پنج شنبه 15 مرداد 1383 – 5 اوت 2004

 

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، كارتيه برسون كه براي مجله‌هاي Life، Vogue و Harper's Bazaar عكس مي‌گرفت، كارهايش الهام‌بخش گروه بسياري از عكاسان در سراسر جهان بود.

خانواده‌ي وي اعلام كرده‌اند مرگ كارتيه برسون برخلاف اعلام قبلي روز سه‌شنبه در خانه‌اش واقع در جنوب غرب پاريس اتفاق افتاد.

ژاك شيراك ـ رييس جمهور فرانسه ـ با انتشار بيانيه‌اي به مناسبت درگذشت كارتيه برسون گفت: با مرگ او، فرانسه يك عكاس نابغه، يك استاد واقعي و يكي از بزرگترين هنرمندان خود را كه براي تمامي جهانيان مورد احترام است، از دست داد.

كارتيه برسون همواره از عبارت ”لحظه‌ي تعيين‌كننده“ استفاده مي‌كرد و معتقد بود تنها در اين لحظه است كه يك عكاس مي‌تواند رويدادي را به ”تصويري ماندگار“ بدل كند. وي اين ”لحظه‌ي تعيين‌كننده“ را درك آني اهميت يك رويداد و هم‌چنين تشخيص تركيب دقيق صورت‌هايي كه به آن جلوه بياني خاصي مي‌بخشند، در تنها كسري از يك ثانيه تعريف مي‌كرد.

كارتيه برسون عكس‌هايش را با يك دوربين Leica كه يكي از بي ‌سر و صدا ترين دوربين‌هاست، مي‌گرفت و تنها با فيلم‌هاي سياه و سفيد كار مي‌كرد و هرگز از فلاش استفاده نكرد. وي همچنين با چينش عكس‌ها مخالف بود و معتقد بود اين امر باعث تضعيف معناي يك عكس مي‌شود.

كارتيه برسون در 22 اوت 1908 در يك خانواده متمول در شهر شانتلوپ در نزديكي پاريس به دنيا آمد. وي كه از دو فرزند ديگر خانواده بزرگتر بود، در ابتدا علاقه‌ي خاصي به نقاشي داشت.

در 20 بيست سالگي وي كار خانوادگي پرمنفعتش را كه در زمينه‌ي منسوجات و پارچه بود، رها كرد و به مطالعه‌ي هنر روي آورد. در سال 1930 كارتيه برسون با يك دوربين brownie box كار عكاسي را به صورت آماتور آغاز كرد. دو سال بعد وي استفاده از دوربين Leica را آغاز كرد و براي عكاسي به كشورهاي ساحل عاج، لهستان، چك‌اسلواكي، اتريش، آلمان و ايتاليا رفت. پس از چاپ عكس‌هاي سفر كارتيه برسون در مجلات مختلف، وي اولين نمايشگاه عكس‌اش را در سال 1933 در مادريد برگزار كرد.

پس از آن وي در سراسر اروپا كار كرد؛ اما در سال 1940 پس از اشغال فرانسه توسط نازي‌ها زنداني شد، ولي سه سال بعد از زندان گريخت و شاهد آزادسازي پاريس بود.

كارتيه برسون در سال 1947 با همكاري روبرت كاپا و ديويد سيمور ـ دو عكاس خبري ممتاز ـ آژانس ”مگنوم“ را راه‌اندازي كرد.

اين آژانس به خاطر عكس‌هاي مؤثر و چشمگير در زمينه‌هاي خبري به شهرت رسيد.

كارتيه برسون با عكس‌هايش پيروزي مائو تسه تانگ، در چين و مرگ مهاتما گاندي، رهبر صلح طلب هند را ثبت كرد.