تشديد فشارهاى اجتماعى در ايران 

راديو آلمان - پنج شنبه اول مرداد 1383 – 22 ژوئيه 2004

بسيارى از اصلاح طلبان در ايران در همان زمان برگزارى انتخابات مجلس هفتم شوراى اسلامى و رد صلاحيتهاى گسترده ى نيروهاى خود توسط شوراى نگهبان، بارها اعلام كردند كه فضا در كشور با محدوديتهاى هر چه بيشتر سياسى و اجتماعى روبرو خواهد شد. حال روزنامه اتريشى Salzburger Nachrichten در گزارشى به اين فشارها در عرصه مسايل اجتماعى پرداخته است.

 

روزنامه اتريشى «زالتسبورگر ناخريشتن» در گزارش خود مثالى را مى آورد تا مرحله جديد فشارهاى اجتماعى در ايران را نشان دهد. طبق اين گزارش، يك مرد جوان ايرانى بايد ۱۰ ميليون ريال پرداخت كند تا بتواند همسر ۲۷ ساله اش روشنك را از به سر بردن در زندان براى سومين شب آزاد كند. ماجرا چنين بوده است كه روسرى اين خانم جوان، هنگامى كه مى خواسته اتوموبيل خود را پارك كند، از سرش مى افتد و ماموران اداره مبارزه با منكرات او را به اتهام اقدام عليه عفت عمومى دستگير مى كنند. حال دادگاهى شدن و مجازات شلاق، روشنك جوان را تهديد مى كند.

در گزارش روزنامه مزبور از جمله آمده است كه اينك نه مواجهه با آمريكا، نه معضل برنامه اتمى و يا هرج و مرج در كشور همسايه عراق، بلكه اين فعال شدن بيشتر ماموران اداره منكرات و شكل پوشش زنان در يك «حكومت دينى»ست كه به بحث اصلى جمهورى اسلامى ايران بدل شده است. در اين گزارش مى خوانيم كه “پس از شكست سياسى برنامه هاى اصلاح طلبانه ى محمد خاتمى رييس جمهورى كه زمانى در بين مردم محبوبيت داشت، ايرانى ها در حال از دست دادن آزاديهاى اجتماعى خود نيز هستند”.

 

گزارشگر «زالتسبورگر ناخريشتن» در ادامه مى نويسد: “خاتمى در آخرين سال رياست جمهورى اش، فاقد قدرت و منزوى ست و اعتبار خود را در ميان مردم از دست داده است. مردم به شدت از ناتوانى او در ليبراليزه كردن جامعه سرخورده هستند. محافظه كاران مصممند كه يوغ اخلاقيات را دوباره بر گردن مردم بيندازند و بدين شكل قدرت خود را تضمين كنند”.

در اين گزارش همچنين مى خوانيم كه زنان و دختران بسيارى كه با روسرى هاى رنگى، ناخنهاى لاك زده، دست در دست مردان در پارك ملت تهران راه مى روند، در مينى بوس ها به پاسگاههاى پليس منتقل مى شوند. در اين ميان برخى زنان مى توانند آزادى خود را بخرند، برخى بايد تعهد بدهند موازين اسلانمى را رعايت كنند و برخى ديگر نيز در انتظار فرارسيدن دادگاه هايشان مى مانند.

«زالتسبورگر ناخريشتن» گزارش مى دهد كه ماموران منكرات در شمال تهران، لباسهاى مد روز زنانه را از بعضى مغازه ها مصادره كرده اند. حتا در اصفهان زنانى كه لباسهايى متناسب با موازين اسلامى نداشته اند از ورود به اماكن عمومى محروم شده اند. و اين اتفاق به كرات مى افتد كه ماموران منكرات به خانه هايى هجوم مى آورند كه فكر مى كنند ممكن است جوانان در آنجا جشن گرفته و به رقصيدن و نوشيدن مشروبات الكلى بپردازند.

در پايان گزارش مزبور آمده است، اينك كه محافظه كاران قدرت را تماما قبضه كرده اند، ديگر حتا نيازى به مانورهايى براى نشان دادن موافقت خود با آزاديهاى كوچك اجتماعى ندارند. ايرانيها از انقلاب و مبارزه سياسى خسته و دلسرد شده اند. آنها روز به روز بيشتر به سوى زندگى خصوصى خود مى خزند، اميدى به سياست نمى بندند و بديل و رهبرى را نيز نمى شناسند كه پشت او بايستند. گزارشگر «زالتسبورگر ناخريشتن» مى افزايد، به همين دليل نيز محافظه كاران با موفقيت كامل، اجازه تجمع براى يادبود واقعه ى هيجدم تيرماه، سالروز ناآرامى هاى دانشجويى را صادر نكردند. بسيارى از آگاهان معتقدند كه در ايران مرحله اى جديد از اختناق آغاز شده است.