گزارشي از پانزدهمين كنفرانس بنياد پژوهش هاي زنان ايران

مهشيد راستي- زنان ايران - يكشنبه 14 تير 1383 – 4 ژوئيه 2004

 

برنامه با پيام كميته محلي برگزار كننده شروع شد. اين پيام توسط ميهن روستا خوانده شد و با آواز زيباي دريا دادور ادامه يافت.

اولين سخنران برنامه كريستينا تورمر-رور، پروفسور و استاد دانشگاه علوم تربيتي برلين و بنيان گذار كانون تحقيقات علوم اجتماعي و تجربي براي زنان و مركز حمايت از زنان آسيب ديده در برلين بود. او در سخنراني خود تحت عنوان "جنبش زنان در آلمان – حركت يا ركود"، مواضع خود را در رابطه با تفكر همگرايي در جنبش زنان مطرح كرد. او ضمن صحبت هايش به اين عقيده كه همواره زنان را بي گناه و قرباني قلمداد مي كنند اعتراض كرد و گفت در جامعه مردسالار براي زنان دوري از قدرت به معناي دوري از گناه محسوب مي شود و بي قدرتي زنان به معناي بي گناهي ايشان است. حال آنكه زنان در سلطه نهادينه شده مردسالاري شركت دارند و ابزاري براي به پيش بردن و عملكرد اين نظام فراهم مي سازند، به عنوان مثال پرستش مردان از طرف زنان بورژوامنش، وابستگي زنان، و پيمان زن سفيد با مرد سفيد به جاي زن سفيد با زن سياه. زنان در جايگاه آن ديگري در مقابل مرد سالاري قرار ندارند بلكه جزو ضروري آن محسوب مي شوند. او تز خود را به عنوان شريك جرم بودم زنان نه در جهت مقصر جلوه دادن ايشان بلكه در جهت كوششي جهت توضيح عملكرد فرهنگ مردسالار معرفي كرد. اين تز قصد آن دارد كه نظرها را متوجه مسوليت زنان كند.

سخنران بعدي نازيك احمد بود. او كه يكي از اعضاي دفتر سياسي حزب كمونيست كارگري عراق است در سخنراني خود تحت عنوان "وضعيت زنان در عراق امروز" ، به خشونت محسوس در عراق و وضعيت فلاكت بار زن عراقي اشاره كرد و خواستار خروج هر چه سريعتر آمريكا از عراق شد. او در ضمن اشاره كرد كه دولت كنوني هيچگونه مشروعيتي ندارد و منتخب مردم نيست و انتخابات مردمي بايد تحت نظارت يك نيروي بين المللي بي طرف صورت بگيرد.

بعد از تنفس كوتاهي، برنامه با معرفي هنرمندان نقاشي كه كارهاي خود را به نمايش گذاشته بودند ادامه يافت. در اين برنامه مينو الدين، شهلا آقاپور، ژاله پورهنگ و پرستو فروهر معرفي شدند.

در ادامه مراسم قدرداني از زن برگزيده سال انجام شد. در اين برنامه دكتر هما ناطق، مورخ و استاد دانشگاه، توسط چند تن از همكاران و شاگردان و همراهانش معرفي شد.

در همين قسمت خانم شهين نوايي به نقش او به عنوان يكي از بنيان گذاران تشكل مستقل زنان در سال 57 با نام "اتحاد ملي زنان" اشاره كرد. دكتر هما ناطق هنگام تشويق و ابراز احساسات شركت كنندگان در كنفرانس به روي صحنه آمد و با خواندن ابياتي از مهستي گنجوي و امه هاني از حضار تشكر كرد. او اشاره كرد كه مشكل زن فرنگي با ايراني قابل مقايسه نيست. مشكل او با يك ماده قانون حل مي شود حال آنكه سرگذشت زن ايراني با سوره قرآن رقم مي خورد.

برنامه با رقص زيباي ماندانا علوي ادامه يافت و با نمايش دو فيلم پايان يافت.

فيلم اول ، "بازگشت"، به كارگرداني آرمان نجم در رابطه با دستگيري و مرگ زيبا كاظمي بود كه متاسفانه به دليل آلماني بودن گفتار و عدم وجود مترجم و يا زيرنويس قابل استفاده عموم نبود.

دومين فيلم ، "زهره و منوچهر" به كارگرداني خانم ميترا فراهاني هنرمند مقيم فرانسه بود كه در رابطه با مسائل جنسي و بكارت در ايران تهيه شده بود. اين فيلم مورد توجه خاصي قرار گرفت. يكي از زنان مصاحبه شونده گفت مساله بكارت و نجابت به اين معني است كه يك دختر مي تواند با اتكا به آن چيزي را به دست آورد كه زن فرنگي بابت آن بايد 20 سال رنج ببرد (امنيت و تامين اقتصادي از طريق ازدواج.)

براي کسب توضيحات بيشتر درباره اين کنفرانس اينجا را کليک کنيد:

www.iwsf.org