به بهانه راه‌‏پيمايي كودكان كار، دشواري‌‏هاي كودك بودن ! 

از : سعيد فرزانه  - ايلنا - شنبه 16 خرداد 1383- 5 ژوئن 2004

" اميرحسين ص"، بچه 13 ساله‌‏اي كه خودش معتقد است، 14 سالش است، يك روز صبح زود در روز هجدهم دي ماه يا شايد هم اول اسفند ماه از خواب بيدار مي‌‏شود، درحالي كه شلوار روغن‌‏كاريش را به خاطر سرما روي زيرشلواري راه راه آبي رنگش بالا مي‌‏كشد، از لاي سفره تكه ناني بر مي‌‏دارد و با زور چاي شيرين فرو مي‌‏دهد، بعد به مكانيكي" سواري- وانت" واقع در جاده قديم كرج مي‌‏رود و تا ساعت 8 شب كار مي‌‏كند. كار او عبارت است از تميز كردن قطعات موتور اتوموبيل با بنزين؛ امير حسين، اكثر اوقات با رئيسش ( آقا عيسي مكانيك) ناهار مي‌‏خورد، گاهي اوقات هم از خانه ناهار مي آورد، بعضي روزها هم ساعت ناهار را ميخوابد.

"اميرحسين ص" از 2 سال پيش يعني هنگامي كه 11 سالش بود و خودش معتقد بود 12 سالش است، به مكانيكي همسايه‌‏شان آقا عيسي مي‌‏آيد. پدرش كه كارگر يك كارخانه ساخت كفش در غرب تهران بود، 2 سال پيش به علت واگذاري اين كارخانه به بخش خصوصي بي‌‏كار شد؛ كارخانه هم الان تعطيل است و صاحبانش با استفاده از وام بحران صنايع مشغول ساختمان سازي هستند. 6 ماه پيش كه پدر امير حسين را ديدم، مقابل كارخانه كفش سازي مشغول سيگار فروشي بود، البته ناگفته نماند كه آدامس و شكلات هم مي‌‏فروخت. خودش ميگفت كه جان‌‏باز جنگ است اما دنبال حق و حقوقش نرفته، شايد راست مي‌‏گفت.

امير حسين 3 خواهر و يك برادر هم دارد. خودش بچه دوم خانواده است. دو خواهر و تنها برادر او گوشه اتاق پذيرايي خانه استيجاريشان در "حسين آباد كرج" همراه مادرشان قالي مي‌‏بافند... بيشتر اما بازي مي‌‏كنند، امير حسين مي‌‏گويد: خواهر بزرگش سال گذشته، يعني يك سال بعد از بي‌‏كاري پدرش ازدواج كرده است. امير حسين مي‌‏گويد 16 ساله بوده، پس حتما 15 سال داشته...

 

**

در سال 1995 سازمان بين المللي كار گزارشي را منتشر كرد كه در آن روزگار عجيب به نظر مي‌‏رسيد.

در اين گزارش آمده بود: شواهد حاكي از آن است كه حداقل 13 درصد كودكان سراسر دنيا به كارهاي شاقلإ مامور و مجبور شده‌‏اند.

در آن زمان تخمين زده مي‌‏شد كه بيشترين شمار اطفال كارگر در آسيا باشند (6/44 ميليون نفر)إ قاره آفريقا در مرتبه دوم (6/22 ميليون نفر) و در مرتبه بعد آمريكاي لاتين (1/5 ميليون نفر).

اخيرا يعني 9 سال پس از آن گزارشلإ در سال 2004 ، اين سازمان بين المللي گزارشي تازه را منتشر كرد كه سخت شگفت انگيز بود:" هم اكنون در سراسر جهان حدود 246 ميليون كودك 5 تا 17 ساله يعني از هر6 كودك يك نفر در دام استعمار گرفتار شده و مجبور به كار است" .

اين گزارش كارشناسانه با بررسي دقيقي مشخص كرده است كه از اين تعداد، 179 ميليون نفر (يعني از هر هشت كودك يك نفر) درگير شديدترين اشكال استثمار كودكان شده‌‏اند به نحوي كه قابليت‌‏هاي جسمي، روحي يا اخلاقي آن‌‏ها در معرض مخاطره جدي قرار دارد.

قانون كار ايران، اشتغال كودكان زير 15 سال را منع كرده‌‏است؛ اما به‌‏كارگيري گروه سني 15 تا 18 سال ( نوجوانان) را با رعايت برخي شرايط، مجاز مي‌‏داند.

يكي از اين شرايط وضع شده در قانون كار ايران مي‌‏گويد كه نوجوان در بدو استخدام بايد با نظارت سازمان تامين اجتماعي مورد آزمايش‌‏هاي پزشكي قرار گيرد.

آزمايش هاي پزشكي حداقل سالي يك بار تكرار مي شود و اگر نتيجه آزمايش ها نشان دهد كه نوع كار با شرايط سني نوجوان تناسب ندارد، كارفرما موظف است در حد امكان، شغل كارگر را تغيير دهد.

در قانون كار هم‌‏چنين ساعت كاري نوجوانان، يك ساعت كمتر از كارگران معمولي تعيين شده است و كارفرما حق ندارد، كار اضافي، سخت و زيان‌‏آور را به كارگر نوجوان واگذار كند.

آئين نامه حذف مشاغل سخت براي نوجوانان نيز پس از تصويب الحاق ايران به مقاوله نامه 182 سازمان بين المللي كار، توسط مجلس شوراي اسلامي، تهيه شده است.

سه سال پيش مجلس، طرح پيوستن ايران به مقاوله نامه 182 سازمان بين المللي كار را تصويب كرد و دولت موظف شد با تنظيم آئين نامه‌‏اي اين قانون را به اجرا درآورد.

در آن زمان "خواجه نوري"، معاون وزير كار، درباره تاخير در تدوين آئين نامه اجرايي اين قانون در مصاحبه‌‏اي گفته بود:" لازم بود اين آئين نامه مورد بازبيني كارشناسي و فني قرارگيرد كه با همكاري وزارت‌‏خانه‌‏هاي كار، صنايع و معادن، سازمان مديريت و برنامه ريزي و تشكل‌‏هاي كارگري و كارفرمايي اين كار انجام شد."

اين آئين نامه به تصويب دولت رسيده و به گفته معاون وزير كار، به فاصله دو هفته بعد از انتشار آن لازم الاجرا بود اما هنوز خبر موثقي از اجراي آن به گوش نرسيده است.

دست‌‏مزد پائين و نبودن نياز به بيمه نوجوانان، از جمله دلايلي است كه كارفرمايان را به استفاده از اين گروه سني تشويق مي كند؛ واقعيتي غير قابل انكار است كه كوره پزخانه‌‏هاي اطراف تهران و هم‌‏چنين برخي معادن استان گلستان و بافق روي شانه‌‏هاي كودكان مي‌‏چرخد.

ازدواج زودرس قبل از سن بلوغ نيز مشكل ديگري است كه ميتواند منشاء استثمار نيروي كار كودك در چهارچوب خانه و خانواده و محروميت دختر نابالغ از درس و مدرسه و ترقي اجتماعي گردد.

شوربختي كودكان فقير جهان به محروميت آنان از حداقل تحصيلات محدود نمي‌‏شود، هر روز 19 هزار كودك از كم غذايي و 50 هزار كودك از بيماري‌‏هاي قابل‌‏علاج جان مي‌‏سپارند؛ اين‌‏ها همه معلول فقري است كه گريبان‌‏گير نيمي از مردم جهان است، فقري كه مدام رو به افزايش است، زيرا پيش بيني مي‌‏شود كه تا 20 سال ديگر، جمعيت جهان دو برابر شود، اما در همين مدت تعداد فقيران سه برابر خواهد شد.

اصلاح اين وضع اسف‌‏بار، همچون ديگر دردهاي جامعه ي انساني نيازمند آن است كه تصميم گيران جهان، ديدگاه كنوني خود را كه معطوف به حفظ منافع موقت ملي است، از بنيان متحول سازند و به وعده‌‏ها و تعهدات خود كه در مجامع و كنفرانس هاي بين المللي مي‌‏سپارند، عمل كنند.