قتل های ناموسي در كردستان عراق و گسترش فعاليت زنان عليه آن
اتاشا ميرآنووا و مژده فرهی
تريبون فمنيستي زنان - شنبه 9 خرداد 1383- 29 مه 2004
سايت دخترك: جمع آوری و انتشار ليست آمار و مشخصات دختران قربانی قتل های ناموسی طی سال های 2000 تا 2003 در کردستان عراق ، نتيجه 2 سال تحقيق يک تيم 7 نفره از وکلا، فعالين زنان و روزنامه نگارانی است که زنگ خطر فعالين زن کرد را جدی گرفتند . آنچه حاصل شد ليستی متشکل از نام و مشخصات کامل 384 دختر جوان و نوجوان بود که بدست اقوام خود و بدلائل "ناموسی" به شکل فجیعی بقتل رسيدند. خفه کردن، آتش کشيدن، سربريدن از جمله اشکالی است که عليه زنان و دختران جوان به کار برده شده است. قاتلين در اغلب موارد از اعضای نزديک خانواده بوده اند. ميانگين سنی اين عده نيز 23 و نيم است.
گرچه شمار واقعی اين قتل ها بيش ازاينهاست و بسياری از موارد بخاطر "حفط آبروی خانوادگی" در آمارها گنجانده نشده است، اما تلاش های شبانه روزی فعالین زن در این مناطق، کار آگاهگرانه در دور افتاده ترين مناطق، موجب شده است که "قتل ناموسی" قانونا ممنوع گردد. با این وجود هنوز تا از بين رفتن کامل اين جنايت فرسنگها فاصله است .
سيمين رشيد، مسئول سازمان زنان کرد طی مصاحبه ای گفت: " 17 سال سال است که در تلاشيم با اين جنايت مبارزه کنيم. دوره ای حتی خودمان نيز تهديد می شديم ، چرا که اين "رازسياه" را برملا می کرديم. تعقيب مان می کردند، تهديد می شديم، متهم می شديم که در امور خصوصی دخالت کرده ايم. تا اين که بتدريج در يک کار جمعی با وکلا، نيروهای سياسی مترقی و ضد سنتی و البته فعالین زن توانستیم حرف مان را به کرسی بنشانیم. این جنایت بالاخره ممنوع شد. اما حالا باید تلاش کنیم که ریشه کن شود.
سوال این است که آیا برانداری صدام توانسته تاثیری بر این روند بگذارد؟ و چگونه تاثیری؟ تعمق و تاخیری که سیمین رشید در جواب به این سوال از خود نشان می دهد، نگران کننده است.او خود در بدو امر از مدافعین حمله آمریکا به عراق بود، اما هم اکنون بعد ار یک سال ، از مخالفین جدی این تجاوز نظامی است. می گوید: " این که فرهنگ تغییر، حاکم شده، مثبت است اما از طرف دیگر رشد جریانات مذهبی و حمله آشکارشان به زنان و حقوق زنان افزایش یافته است. چرا که اگر این جریانات بعنوان یک بازوی سیاسی قدرت را در دست گیرند، دست آوردهایمان را نیر لگدمال می کنند. جو جامعه و حضور نیروهای نظامی در عراق و سرکوبی که این نیروها علیه مردم و زنان به کار می برند، زمینه افزایش گرایشات ارتجاعی را فراهم می کند. وقتی سربازان شب هنگام به زنان و دختران حمله ور می شوند، مورد خشونت قرار می دهند و به آنها تجاوز می کنند، در واقع زمینه رشد ارتجاع را فراهم کرده اند. از همین روست که مبارزه ما گسترش یافته اما چالش های بیشتری نیز در مقابلمان قرار گرفته است. "
انتطار زنان فعال کرد از جهانیان چیست؟ سیمین رشید در جواب، از جهان و از فعالین زنان می خواهد که صدای آنان را انعکاس دهند و از مبارزه سختی که روبرویشان است حمایت کنند.