نخستین جشنواره سینمای معترض ایران در تبعید در تورنتو(کانادا)
ايران ليبرتي - نوشته شده توسط
azadi
در پنجشنبه، 7 خرداد، 1383
گامی دیگر در افشای جنایات رژیم اسلامی ایران
رادیو ایرآوا
جشنواره سینمای معترض ایران در تبعید برای اولین بار در تورنتو- کانادا در 20 ماه ژوئن = 30 خرداد در دانشگاه تورنتو واقع در شماره 10 خیابان کینگز کالج رود، شماره 1105 از ساعت 11 بامداد تا 8 شب برگزار می شود. در این جشنواره 5 فیلم از هنرمندان و فیلمسازان در تبعید به نامهای: زنان تن فروش و اتوپیا( زنان جنگزده) اثر مسلم منصوری، درختی که به خاطر می آورد ساخته مسعود رئوف، چند نمای ساده، دومین کار یوسف اکرمی و چشم در مقابل چشم از منصور قدرخواه به نمایش در خواهند آمد. این جشنواره به همت کانون خاوران و تلاشهای یوسف اکرمی و سینماگر و پژوهشگر سینمای ایران در تبعید بصیر نصیبی برای نخستین بار در تورنتو، برگزار می شود. این فستیوال بهانه ای شد تا با آقایان علی بهروزیان يکی از دست اندرکاران جشنواره و یوسف اکرمی فيلمساز و کارگردان، به گفتگو بنشینیم.
سُ : ضمن سپاس از اینکه با گفتگوی با ما موافقت کردید، آقای بهروزیان، لطفا برای ما توضیح دهید که هدف فستیوال سینمای معترض ایران در تبعید چیست؟
علی بهروزیان: جشنواره سینمای معترض ایران در تبعید با هدف افشای جنایات رژیم اسلامی و نمایش فیلمهایی که معمولا در فستیوالهای دولتی راه ندارند آغاز به کار کرده است و مفتخر بوده که از چهار کارگردان در تبعید چندین اثر سینمایی را بتواند در این جشنواره به نمایش بگذارد...
...
سُ: فیلمهایی که در این جشنواره به نمایش در خواهند آمد کدامند و آیا سازندگان این فیلمها نیز در این جشنواره حضور خواهند داشت؟
علی بهروزیان: فیلمهایی که به نمایش در خواهند آمد از این قرارند. 2 فیلم از مسلم منصوری( مقیم آمریکا) به نامهای زنان تن فروش و اتوپیا ( زنان جنگزده)، فیلم چشم در مقابل چشم اثر منصور قدرخواه( از اروپا)، فیلم چند نمای ساده ساخته یوسف اکرمی(فیلمساز و کارگردان مقیم کانادا) و فیلمی ساخته مسعود رئوف( هنرمند مقیم کانادا) به نام درختی که به خاطر می آورد. تلاش ما بر این بوده که تمامی کارگردانان در این جشنواره حضور داشته باشند و پاسخگوی سوالات تماشاگران باشند.
سُ: از چگونگی بر پایی این جشنواره که برای اولین باری است که در تورنتو برگزار می شود برای ما بگویید ؟
علی بهروزیان: این جشنواره با تلاشهای بی وقفه و شبانه روزی دوست عزیزم یوسف اکرمی پا گرفت. جشنواره روز 30 خرداد برابر با 20 ژوئن ( حدود سه هفته دیگر) در دانشگاه تورنتو برگزار خواهد شد وبلیطها در محل نمایش و همان روز به فروش خواهند رسید. جا دارد که از دوستان دیگر هم بویژه در کانون خاوران کمال قدردانی را بکنم. حاصل این جشنواره در نتیجه یک کار جمعی و همگانی است که هر کدام از دوستان باری از این کار را بدوش گرفتند و امیدوارم که با استقبال هموطنانمان در کانادا و بویژه در تورنتو مواجه شود. جشنواره سینمای معترض ایران در تبعید در تورنتو از ساعت 11 بامداد آغاز و تا ساعت 8 شب ادامه خواهد داشت که ضمن نمایش پنج فیلم، جلسات سخنرانی هم از سوی کارگردانانی که حضورشان تایید شده، بر پا خواهد شد.
یوسف اکرمی، فیلمساز و کارگردان در تبعید در پاسخگویی به چند سوال ما در این گفتگو شرکت دارند.
سُ: آقای اکرمی برای آشنایی ما با شما کمی از خود و کارهایتان بگویید.
یوسف اکرمی: با تشکر از اینکه این وقت را به ما دادید این نشان دهنده علاقه شما به جشنواره و اهداف این جشنواره می باشد. من یوسف اکرمی هستم. کار فیلمسازی را(در ایران) در انجمن سینمای جوان ایران آغاز کردم. بعد از آن به مدت سه سال در تلویزیون ایران بعنوان فیلمساز و کارگردان مشغول بودم. سپس از کشور خارج شدم و اینک حدود دوازده سال است که ساکن کانادا هستم. در این فرصت توانستم با تلویزیونی به نام رنگین کمان در ارتباط باشم که هدف این رسانه افشای رژیم اسلامی بود و در آنجا ما توانستیم فیلم
" سنگسار" را که یکی از جنایات عمده ضد بشری رژیم بود از این تلویزیون پخش کنیم که حدود بیست هزار بیننده داشت. پس از آن کار فیلمسازی را ادامه دادم و اولین فیلمم به نام" گمشده" را در کانادا ساختم که در جشنواره های مختلف از جمله فستیوال سینمای ایران در تبعید در سوئد شرکت کرد. فیلم" چند نمای ساده" که توسط خودم تهیه و کارگردانی شده دومین فیلم من می باشد.
سُ: در باره فیلم چند نمای ساده که قرار است در تورنتو نمایش داده شود توضیح کوتاهی دهید اما سوال اصلی من این است که اصولا چرا به ساختن فیلم اعتراضی روی آوردید؟
یوسف اکرمی: انگیزه اصلی من از ساختن فیلم " چند نمای ساده" این بود که بتوانم نقض حقوق بشر توسط رژیم حاکم بر ایران را به تصویر بکشم. ما بیش از بیست و پنچ سال است که شاهد نقض حقوق بشر در ایران هستیم. این فیلم در واقع نقض حقوق بشر در ایران را همانطور که گفتم نشان می دهد و بر اساس اطلاعیه ها و گزارشات مختلفی که سازمان عفو بین الملل انتشار داده ساخته شد در این زمینه یک کار متفاوتی را تماشاگران نظاره گر خواهند بود که سعی بر این بوده که متفاوت باشد. امیدوارم که تماشاگران این تفاوت را ببینند و قضاوت را به بینندگان می سپارم.
به اعتقاد من در ارتباط با افشای رژیم اسلامی و حیطه سینمای اعتراضی کار زیادی انجام نشده و کارهایی که شده بصورت پراکنده بوده است. این باعث تاسف است. به اعتقاد من افشای رژیم اسلامی در زمینه های مختلف از طریق سازمانها و اپوزیسیون خارج کشور به شکلهای مختلف انجام شده ولی در زمینه هنری مخصوصا سینما این نوع فعالیت به شکلی خودش را نشان نداده است.
سُ: به نظر شما دلیل نپرداختن به سینما و بخصوص سینمای اعتراضی در خارج از کشور چیست؟
یوسف اکرمی: ببینید سینما یک ابزاری است، بسیار گران و ساختن یک فیلم به پول زیادی نیاز دارد. در این شرایطی که ما میبینیم مثلا فضای حاکم بر کانادا و یا کارهایی که در این زمینه انجام می گیرد عملا کارهایی هستند تجاری. یکی از مشکلات عمده ای که فیلمسازان ایرانی در تبعید با آن مواجه هستند، هزینه سنگینی است که این مقوله دارد. سینما مانند نقاشی و یا کارهای دیگر هنری نیست که نیازی به امکانات و ابزار محدودتری داشته باشد. هزینه این کار بسیار بالاست. به اعتقاد من یکی از دلایلی که سینمای ایران در تبعید دچار مشکل است همین کمبود یا نبود بودجه می باشد. همچنین حضور کمرنگ سرمایه گذاران در این موضوع به خوبی احساس می شود. باید این را هم بگویم که با این حال این سینما توانسته از طریق فیلمسازان دیگر یک راه خوبی را پیدا کند و کارهای خوبی را ارائه بدهد. یکی از وزنه هایی که در این ارتباط وجود دارد و عملا به افشاگریهای زیادی پرداخته حضور بصیر نصیبی سینماگر و پژوهشگر ایرانی در تبعید است یا فیلمسازان دیگری که موافق هدف اصلی فستیوال هستند که عملا دو چیز است، یکی اینکه اهدافی که سینمای رژیم اسلامی و اهدافی که این سینما در خارج از کشور دارد را افشا کنیم و دیگر اینکه آثاری را که از طریق فیلمسازان ایرانی در تبعید که در آن رابطه سینمای منتقد دراعتراض به سینمای رژیم اسلامی فیلم می سازند را مطرح کنیم. در پاسخ به این سوال که چرا در مقوله هنر عملا در ارتباط با افشای رژیم اسلامی کم کار
می شود به نظر من یکی از دلایلی را که می توانم ذکر کنم همان اشاره ایست که به هزینه سنگین این هنر کردم و همچنین کمبود تهیه کنندگانی که علاقه مند باشند در این زمینه هزینه ای را خرج کنند.
سُ: برای فیلمسازان جوانی که احیانا صدای شما را در سرتاسر جهان از طریق اینترنت می شنوند، چه پیامی دارید و چه صحبتی برای این جوانان دارید؟
یوسف اکرمی: به نظر من ایرانیانی که در خارج از کشور علاقه مندند در زمینه این نوع سینما و در ارتباط با این نوع سینما کار کنند، ما الآن در شرایطی هستیم که امکاناتی را که برای ساختن فیلم می توانیم داشته باشیم - و این بخاطر نوع تکنولوژی ای است که در دنیا وجود دارد- خوشبختانه یکسری از هزینه ها پایین تر هستند. اگر دقت کنید میبینید که در سینمای دنیا خود تکنولوژی یا شکلی که ویدیوی دیجیتال در اختیار ما قرار میدهد هزینه را تا حدودی پایین آورده و من بر این اعتقادم که دوستانی که در این زمینه بخواهند فیلم بسازند، با وجود مشکلات بسیار ولی شدنی است. به اعتقاد من اما افشای نقض حقوق بشر در ایران و افشای رژیم اسلامی چیزی است که بعهده چند نفر نباید قرار بگیرد و دوستان و علاقه مندان دیگر باید وارد این میدان شوند و به شکلی بر علیه رژیم اسلامی قدم بردارند. در ارتباط با نخستین فستیوال سینمای معترض ایران در تبعید سخنی داشتم، این فستیوال با این تفاسیر برای اولین بار در تورنتو برگزار می شود. چیزی که این فستیوال را با فستیوالهای دیگرمثلا در سوئد ، فرانسه یا در جاهای دیگر متمایز می کند این است که ما عملا فیلمهایی را در این فستیوال شرکت داده ایم که یک نقطه مشترک دارند. یعنی افشاگر رژیم اسلامی و سرنگونی طلب هستند. در این فستیوال ما از یکی از پژوهشگران و سینماگران ایرانی یعنی بصیر نصیبی استفاده می کنیم که تلاش خیلی خوبی را در ارتباط با افشای سینمای رژیم ایران داشته و از جمله فیلمسازانی که قرار است در این فستیوال شرکت کنند مسلم منصوری، منصور قدرخواه و خود من و مسعود رئوف هستیم که پنج فیلم نمایش داده خواهد شد که به اعتقاد من می تواند تصویر خوبی را از شرایطی که رژیم اسلامی در ایران بوجود آورده نشان دهد.
با سپاس فراوان از اینکه دعوت ما را پذیرفتید و در این روزهای پر جنب و جوش وقتتان را که باید صرف آماده سازی جشنواره شود را در اختیار ما گذاشتید. برایتان آرزوی موفقیت می کنیم.
علی بهروزیان: با تشکر از فرصتی که به ما دادید. فقط می خواستم به این نکته اشاره کنم که زبان هنر و بویژه سینما می تواند به بهترین شکل تصویرگر فجایع و جنایاتی باشد که رژیم اسلامی تاکنون بر سر مردم ما آورده. رژیم اسلامی جنایتکارترین رژیمی است که نمونه اش در ایران دیده شده و در واقع سینما می تواند این تصویر را به خوبی به جهانیان نشان دهد و علیرغم اینکه ما با اینکه یکسری کارها داشته ایم اما باز هم نیاز به کار بیشتر، همکاری بیشتر و مساعدت بیشتر در این زمینه داریم تا جنایات رژیم اسلامی را به جهانیان نشان دهیم. بار این کار بر دوش تمام کسانی است که بعنوان پناهنده در کشورهای اروپایی نیز زندگی می کنند و باید هر قدر از این بار را که می توانیم بر دوش بکشیم. جنایاتی که روزمره در آنجا اتفاق می افتد را به عنوان نمونه مسلم منصوری با استفاده از سینمای زیرزمینی به خوبی نشان داده و ما مطئنیم جوانانی که در ایران هستند با استفاده ازاین امکانات می توانند به افرادی نظیر ایشان و سینماگران دیگری که در خارج از کشور هستند یاری برسانند و ملات لازم را برایشان تهیه کنند.
رادیو ایرآوا
3 خرداد 83 = 23 مه 2004
رادیو ایرآوا هر یکشنبه شب از ساعت 10:30 تا 11:30 بوقت شرق آمریکا ( 7- 8 بامداد ایران) از سایت
قابل شنیدن است. http://www.chuo.fm/realaudio_en.html اینترنتی