هفدهمين درخواست ايران برای الحاق به سازمان تجارت جهانی رد شد

يکشنبه ٣ خرداد ١٣٨٣ – ٢٣ مه ٢٠٠۴

خبرگزاری دانشجويان ايران – تهران: سازمان تجارت جهانی كه صد و چهل و هفت كشور در آن عضويت دارند، بزرگترين مركز اقتصادی جهان است كه مقررات تجارت بين‌المللی را وضع مي‌كند.

در‌خواست هفدهم ايران برای الحاق به سازمان تجارت جهانی مثل هميشه با مخالفت آمريكا در شورای عمومی اين سازمان رد شد و نتوانست رای لازم را كسب كند.

با توجه به مخالفت آمريكا در خصوص درخواست ايران برای پيوستن به سازمان تجارت جهانی، در اين زمينه در شورای عمومی اجماع حاصل نشد و اين مساله به نشست بعدی اين سازمان موكول شد.

در نشست اخير اين سازمان بنا به اظهار نظر رييس شورای عمومی آن، تنها يك كشور در اين خصوص مانع بود كه دستيابی به اجماع را غير ممكن كرد.

بر اساس اين گزارش مخالفت آمريكا در مقابل در‌خواست ايران برای پيوستن به سازمان تجارت جهانی در حالی صورت گرفت كه كشور‌های ديگر بويژه كشور‌های اروپايی و آسيايی خواستار پذيرش تقاضای عضويت ايران بودند.

بنا بر اين گزارش اتحاديه اروپايی نيز با حمايت كامل از درخواست ايران برای الحاق به سازمان تجارت جهانی خواستار بررسی اين موضوع خارج از حيطه سياسی شد.

گفتنی است پس از رد شانزدهمين در‌خواست ايران در سازمان تجارت جهانی ايران پيشنهاد عضويت ناظر در اين سازمان را ارائه كرده بود.

محمد شريعتمداری ـ وزير بازرگانی ـ در اين زمينه گفته بود: «ما پيشنهاد عضويت ناظر در سازمان تجارت جهانی را به اين سازمان ارائه كرده‌ايم و اميدواريم اين پيشنهاد مورد قبول گيرد و بتوانيم از مزايای عضو ناظر در سازمان تجارت جهانی بهره بگيريم.»

مدت زمان عضويت ناظر در سازمان تجارت جهانی پنج سال است و فرصت خوبی برای كشور‌هايی چون ايران است كه در‌خواست آنها برای عضويت كامل در اين سازمان پذيرفته نشده باشد.

دكتر اسفنديار اميد‌بخش ـ سرپرست دفتر نمايندگی تام‌الاختيار تجاری ايران ـ نيز پس رد در‌خواست ايران برای الحاق به سازمان تجارت جهانی برای شانزدهمين بار اظهار اميدواری كرده بود كه ايران در نشست اخير اين سازمان به عنوان عضو ناظر پذيرفته بشود.

به هر حال گمان مي‌رود تا زمانی كه مانع سياسی كه البته تنها مانع آمريكاست بر سر راه پيوستن ايران به سازمان تجارت جهانی وجود دارد در چند سال آينده اميدی نيست كه ايران عضو سازمان تجارت جهانی حتی به عنوان ناظر پذيرفته شود