بازگشت به صفحه نخست



 

همايشي در تخطئه فمينيسم

نسرين افضلي- سايت زنان ايران

همايش سراسري زنان ، مسايل فرهنگي ـ اجتماعي و جهاني سازي در روزهاي يكشنبه و دوشنبه (27 و 28 ارديبهشت ) در تالار علامه اميني دانشگاه تهران برگزار شد . دو مبحث كه تقريبا در تمام سخنرانيها مشترك بود ، تخطئه نظريات فمينيستي وتوجيه اختلافات موجود بين احكام زن و مرد بود كه دلايل مطرح شده تفاوت چنداني با يكديگر نداشتند .
لازم به ذكر است كه دفترنهاد نمايندگي رهبري در دانشگاهها و سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران حمايت مالي آن را بر عهده داشتند .

چون انهدام خانواده بايد با يك مديريت فارغ از احساسات صورت گيرد حق طلاق با مرد است

« زن در انديشه ديني » عنوان سخنراني دكتر علاسوند بود. وي در انتقاد به فمينيسم گفت : « فمينيستها سعي دارند هرگونه تفاوت بين زن و مرد را انكار كنند وتنها تفاوت زن و مرد را در اين ميدانند كه زن ميزايد."

وي در مورد علت اختلاف احكام زن و مرد گفت : « بين سه هزار و اندي مساله فقهي تعداد بسيار كمي از احكام متفاوتند و غير از ارث ، ديه ، شهادت و حق طلاق و چند مورد ديگر، بقيه احكام مشابهند و علت اين اختلافها هم اين است كه در اسلام تمركز بر عبوديت است نه تمنيات و تلذذ انسان . مثلا زني از پيامبر پرسيد : " چرا امورارزشمند و ثوابي مثل جمعه و جماعت و جهاد و ... برعهده مردان است ولي ما در خانه محصور و به بچه داري مشغوليم . " پيامبر جواب داد : " شوهرداري تو نيز همان ميزان ثواب براي تو به همراه دارد . " و چون زن به دنبال اين هدف بود راضي شد .

علاسوند اجازه تعدد زوجات براي مردان را قانون اسلام ندانست و اسلام را محدود كننده آن برشمرد و گفت : « قدمت تعدد زوجات به اندازه تاريخ است وفرمول غرب براي آن پورنوگرافي و روابط آزاد است و فقط ميگويد با وسايلي ، از بيماريها و ايدز و ... جلوگيري شود ولي اسلام آن را محدود كرده و فقط در تمكن عده خاصي قرار داده است » . وي دليل حق يكجانبه مرد در طلاق را در اين دانست كه : « انهدام خانواده بايد با يك مديريت فارغ از احساسات صورت گيرد و به حسب نوع ، مردان در كنترل احساسات موفق ترند . » اوبا اشاره به اينكه زنان نيز ميتوانند از طلاق خلع و مبارات استفاده كنند ، توصيه كرد كه زنان مباحث حقوقي را با مباحث اخلاقي تلطيف كنند .

دكتر علي يارارشدي ، عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا، به بررسي مواد 946 و 947 از قانون مدني ،در مورد ميراث زوجه از زمين پرداخت و گفت : « در آيه 12 از سوره نساء هيچ تفكيكي در مورد اموال منقول و غير منقول نشده و زن از هر دو ارث ميبرد . اما در اينكه چرا فقهاي اماميه زن را در ارث بردن از زمين محق نمي دانند سه توجيه بيان شده است . يكي از زبان امام صادق كه فرموده اند ازآنجايي كه ممكن است زن ، شوهر كند و آن مرد را به همان خانه بياورد و موجب زجر و ناراحتي خانواده شوهر اول گردد . دوم اينكه چون ازدواج رابطهاي موقتي و متزلزل است پس زن هم بايد از اموال متزلزل مثل ساختمان ارث ببرد و سوم اينكه زن بيگانه است ."

فمينيسم اوج انحطاط پست مدرنيسم

ميزگردي با موضوع " ارائه و بررسي ديدگاههاي مدرن و پست مدرن از منظر انديشه ديني " يكي ديگر از برنامه هاي همايش بود . دكتر حميد كچوييان ، عضو هيات علمي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران ، خانم دكتر زنجاني زاده ، عضو هيات علمي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه فردوسي مشهد و زهرا آيت اللهي از شركت كنندگان ميزگردي بودند كه عملا به نزاعي محترمانه در مورد فمنيسم انجاميد . كچوئيان با تاكيد براينكه فمينيسم اوج انحطاط پست مدرنيسم است گفت : « كلا در مورد فمينيسم نميتوان صحبت كرد ، زيرا نظريات فمينيستي طيف بسيار گسترده اي دارد كه در يك سر آن اعتقاد بر اين است كه زن ذات مخصوص به خود را دارد ، وسر ديگر چنين ذاتي را براي زن قائل نيستند » . وي در ادامه گفت : « فمينيستها ميگويند زن نبايد بزايد و كودكان بايد در دستگاه توليد و پرورش داده شوند ».

آيت اللهي سئوالي را مطرح كرد : « نظرتان راجع به حذف جنسيت در فرهنگ و متون آموزشي چيست ؟ با توجه به اينكه مي بينيم طبق تحقيقات در غرب ، اينكار باعث افت تحصيلي در ميان پسران شده است زيرا آنان در مورد متوني كه مرد نقش ماجراجويانه دارد ، يادگيري بهتري دارند ، بهتر نيست از همان ابتدا دختران و پسران را براي بر عهده گرفتن نقشهاي آينده خود كه مطابق با روحيات و قابليتهاي آنان است آماده كنيم ؟ »

زنجاني زاده پاسخ داد : « ما چگونه ميتوانيم تشخيص دهيم كه هر رفتار دختر يا پسر ويژگي ذاتي اوست يا اينكه اينگونه به او تعليم داده شده ؟ ، همچنانكه در بين مردان هم طيف گسترده اي از رفتارها و گرايشها را ميبينيم و نيز مشاهده ميكنيم عليرغم تمام اين القائات ، بسياري از زنان اين نقشها را نمي پذيرند . همانطور كه ميدانيم در اثر جنگها و مسائل ديگر يك سوم از زنان جهان بي سرپرست ميشوند و آنها بايد خواه نا خواه آن نقشهاي به ظاهر مردانه و اقتصادي را بر عهده بگيرند. مادري ، معلوليتي براي زن در مورد كار ايجاد نميكند و اين معلوليتي كه ما ميبينيم ناشي از اجراي بد و ناعادلانه قوانين است . "

زن چون حجب و حيا دارد ، ديدش كامل نيست و شهادتش در مورد زنا پذيرفته نيست

« احكام زنان در گذر زمان » موضوع سخنراني حجت الاسلام غنوي بود. غنوي تمام احكام را هميشگي و بدون نياز به تغيير دانست و گفت :"چون پيامبر و ائمه ازتمام نيازهاي بشر تا روز قيامت مطلع بوده اند طوري سخن گفته اند كه براي ما نيز كاربرد داشته باشد. او با اين هشدار كه توجه كنيم فمينيسم ذهن ما را از منطق، استدلال و تفكر نياندازد گفت : « در اسلام همواره ارث زن نصف مرد بوده ولي در غرب تا پيش از 150 سال قبل زن هيچ ارزش و هويتي نداشت . » وي اضافه كرد : « علت اين اختلافات در احكام تفاوتهاي جسمي و رواني زن و مرد است مثلا در مورد زنا ، شهادت زن را قبول ندارند زيرا زن به علت حيا و شرمي كه در اين موارد دارد ديدش هم كامل نيست ، ولي مرد بي خيال است و علت ديگر نيز توجه فراوان اسلام به خانواده است و به اين علت است كه سنگينترين مجازاتها در اسلام در مورد جرايم خانوادگي است . طبق اين ديد اگر كسي زنا كند گويي به همه تجاوز كرده و او را آن وسط ميكارن دو همه به او سنگ ميزنند و در واقع در مجازات او سهيم ميشوند » .

در خانواده مردسالار فرزندان ولايت پذير مي شوند

پناهيان رئيس دفتر نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه هنر ، با موضوع « جامعه مهدوي و نقش زنان» سخنراني كرد. او نيز در مورد فمنيسم گفت : « چه كسي گفته اقتضاي روح زن تساوي حقوق با مرد است ؟ من در جمعي از دختران وپسران دانشجو از دخترها پرسيدم آيا شما دوست داريد شوهرتان در حاليكه علاقه اي به شما ندارد از ترس قانون به حرف شما گوش كند ؟ وهمگي گفتند نه ! و از پسرها پرسيدم شما دوست داريد همسرتان اگر چه شما را دوست ندارد ، بنا به قانون از شما تبعيت كند ؟ و همه آنها گفتند بله ! . خودتان هم ميتوانيد در همين دانشگاه امتحان كنيد. همينطور چشم خود را بسته ايم و ميگوييم زن بايد در جامعه باشد و با اين كار زن را داغان كرده ايم ».

وي سپس در مورد جامعه مهدوي گفت : « مبناي حكومت مهدوي و ولايي از خانواده شروع ميشود و اگر زن ولايت مرد را بر خود بپذيرد، فرزندي كه در اين خانواده تربيت ميشود ولايت پذير خواهد بود ، بنابراين مردسالاري ممدوح بايد در خانواده حاكم باشد».

تشبيه زن به سيب

در مراسم اختتاميه ، قمي ، رئيس نهاد نمايندگي دفتر مقام رهبري در دانشگاه‌ها در مورد آرم همايش كه يك سيب و كتاب بود ، توضيح داد و گفت : « سعي كرديم طبق موازين اسلام از تصوير زن استفاده نكنيم و به جاي آن از سيب كه طبق روايتي زن به آن تشبيه شده استفاده كنيم » .

چادر كمري و مقنعه آستين دارمشكي ، راحت ترين حجاب براي فعاليتهاي اجتماعي و ورزشي

پخش فيلم « تاريخچه فمينيسم » و برگزاري نمايشگاه از برنامه هاي جنبي همايش بودند . غرفه هاي نمايشگاه به نمايش كتاب يا كارهاي هنري مثل معرق ، تذهيب ، مشبك كاري ، گلسازي ، نقاشي و... اختصاص داشت . در غرفه مجله زن روز راهنماي دوخت و خياطي به فروش ميرسيد. در ورودي غرفه ايي به اسم « حجاب نگين » نوشته شده بود : حجاب نگين توليد كننده چادر اصيل ايراني و محصولات خود را اينگونه معرفي كرده بود : چادر كمري سفيد و مقنعه آستين دار (مخصوص احرام و نماز ) ، چادر كمري گلدار و مقنعه آستين دار(مخصوص پذيرايي و مهماني) ، چادر كمري و مقنعه آستين دارمشكي ، بهترين و راحتترين حجاب در فعاليتهاي اجتماعي، اداري و ورزشي.

فيلم « تاريخچه فمينيسم» در واقع يكي از قسمتهاي مجموعه « سينما سينماست » بود كه از شبكه 4 سيما پخش شده بود و در آن تعدادي از فيلمهاي اروپا و آمريكا كه به زعم گوينده آن فمينيستي بودند مورد نقد قرار گرفته بود . دراين برنامه فيلمهاي خواهران آلماني ، سربازبنجامين ، ساخته هوارد زيف و سرباز جين ساخته ريدلي اسكات را مورد بررسي قرار گرفت و رفتار زنان قهرمان اين فيلمها مورد انتقاد قرار گرفت و عنوان شد اين فيلمها به ظاهر زن محور است ولي رفتار زنان در آن مردانه است( پيوستن بنجامين به ارتش يا اصرار جردن اميل در گذراندن دوره سخت آموزشي آبي خاكي براي اثبات برابري خود با مردان تا جاييكه موهاي خود را از ته كوتاه ميكند).گوينده در انتها ميگويد اين گونه فيلمها ترفندي است براي هدايت جنبش فمينيسم و به كنترل درآوردن آن.

اين فيلم در هر دو روز همايش ،به نمايش گذاشته شد و البته كسي نپرسيد در كدام قسمت اين فيلم به تاريخچه فمينيسم اشاره شده است.