گردهمايي اعضاي هيات امناي انجمن دفاع از حقوق زندانيان
جمعه 28 فروردين 1383- 16 آوريل 2004
عصر ديروز گردهمايي اعضاي هيات امناي انجمن دفاع از حقوق زندانيان در حسينيه ارشاد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري كار ايران, ايلنا, در اين مراسم عمادالدين باقي از اعضاي هيات امناي انجمن گفت: مسئله زندان و زندانيان سياسي از دوران بسيار دور در ذهن من همواره دغدغهاي جدي بود. چه در دوران قبل از انقلاب كه خود به ديدار زندانيان سياسي نظير آيتالله منتظري ميرفتم و چه در دوران بعد از انقلاب كه در بعضي از موارد بنده نيز در زمره اين زندانيان قرار گرفتم.
وي در ادامه با اشاره به تاريخچه شكلگيري اين انجمن در چند دوره مختلف از جمله در دوران قبل از زندان رفتن عبدالله نوري, گفت: حتي در دوران زندان نيز انديشه چنين كاري وجود داشت كه اتفاقاً وقتي در زندان آن را با آقاي شمسالواعظين در جريان گذاشتم بسيار مورد استقبال ايشان نيز قرار گرفت.
وي با گرامي داشتن ياد دكتر هاشم آقاجري افزود: آقاي دكتر آقاجري همواره ميگفتند من اولين كسي هستم كه در اين انجمن به هر ميزان كه لازم باشد وقت ميگذارم.
عمادالدين باقي در ادامه سخنان خود با اشاره به تشكيل جلسات متعدد و موضوع فعاليت انجمن در رابطه با زندانيان سياسي يا غيرسياسي گفت: بعضي از دوستان بودند كه تنها طراحي انجمني تحت عنوان, انجمن دفاع از حقوق زندانيان سياسي نظر آنها را تامين ميكرد ولي ما اعتقاد داريم بايستي حتيالامكان از ظرفيتهاي قانوني موجود در حمايت از حقوق زندانيان استفاده كنيم.
باقي در بخشي ديگري از سخنان خود با تشريح اينكه از نظر قانوني تشكيل نهادهاي حمايت از حقوق بشر نيازمند اخذ مجوز نيستند و دستگاه قضايي تنها در صورتي كه از سوي اين تشكلها اقدامات مجرمانهاي صورت بگيرد ميتواند درخواست تعقيب و تعطيلي اين نهادها را نمايد، گفت: نخستين درخواست ارسالي اين انجمن به وزارت كشور در تاريخ آذر ماه سال 82 انجام شد و ساير مراحل آن نيز در چارچوبهاي قانوني در حال طي شدن است.
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه حقوق بشر تبعيض بردار نيست و حتي مجرمان هم حقوقي دارند كه بايد رعايت شود
اظهار داشت: اگر كسي به يك مجرم و تبهكار كه حكم محكوميت خود را ميگذارند اهانت كند, مستحق مجازات است و اگر قرار باشد, تنها در مورد حقوق زندانيان سياسي واكنش نشان دهيم و در مورد ساير زندانيان بيتفاوت باشيم در واقع اجازه دادهايم تا چنين رفتارهايي ناپسندي به صورت هنجار درآيد.
عضو هيات امناي انجمن دفاع از حقوق زندانيان در ادامه با توضيح اينكه در بعضي از موارد حقوق زندانيان عادي بيشتر پايمال ميشود, اما به دليل اينكه خود و خانوادههايشان آنها را مجرم ميدانند، اين حقوق پيگيري نميشود گفت: حقوق زنداني مسئلهاي است كه ما بيشتر روي آن تمركز خواهيم كرد و طبيعي است كه اگر يك زنداني به ناحق در بازداشت باشد بنا به قانون نسبت به زندان بودن او اعتراض خواهيم كرد.
باقي در ادامه با غيردولتي و غير سياسي خواندن اين انجمن اظهار داشت: اين انجمن به هيچ وجه به شكل يك حزب سياسي عمل نخواهد كرد.
باقي با اشاره به اينكه آئيننامههاي زندانها بر طبقهبندي زندانيان تصريح دارد و توضيح اينكه در حال حاضر بخشي از زندانيان در زندانهاي قصر, اوين و رجايي شهر كرج نگهداري ميشوند, گفت: انتقال يك زنداني كه ساكن تهران است به زندان كرج يك نوع تبعيد محسوب ميشود و طبق قانون مجازاتهاي اسلامي اين جرم محسوب ميشود.
وي با ذكر اين مطلب كه هم اتاق كردن برخي از زندانيان با زندانيان خطرناك و تضييع حقوق زندانيان كه به دليل عدم توانايي در گرفتن وكيل حقوقشان ضايع ميشود، اظهار داشت: اين انجمن اقداماتي را براي گشودن گرههاي اصلي از كار اين زندانيان به عمل خواهد آورد و تنها در حد ضرورت اقدام به انتشار بيانيه خواهيم كرد.
عمادالدين باقي در ادامه ضمن تشريح فعاليتهاي اين انجمن در سال گذشته از جمله شناسايي زندانيان, تامين وثيقه براي زندانيان و گفت و گو با طرفين دعواي مربوط به دو مورد از زناني كه به اعدام محكوم شده بودند, از برگزاري يك سمينار بينالمللي در رابطه با حقوق زندانيان و طراحي و ايجاد يك سايت اينترنتي ويژه براي انجمن دفاع از حقوق زندانيان سياسي خبر داد.
باقي در پايان سخنان خود با اشاره به اينكه تنها كافي است هر كدام از ما فقط فرصت بسيار كوتاهي از زندگي خود را به امر دفاع از زندانيان اختصاص دهيم, گفت: يقيناً همين فرصتهاي اندك ميتواند امواج بسيار بزرگ و تاثيرات به سزايي را در راستاي احقاق حقوق اين قشر فراموش شده جامعه ما بگذارد.
در ادامه اين مراسم حسن ضيايي فر دبير كميسيون حقوق بشر اسلامي گفت: خوشبختانه به اين نتيجه رسيدهايم كه با فعاليتهاي مدني به دنبال پيگيري حقوق زندانيان باشيم و تنها نميتوان به بيانيهها و فعاليتهاي سياسي و تبليغاتي بسنده كرد.
وي در ادامه با اشاره به اينكه سازمانهاي توانمندي در سراسر جهان وجود دارند كه آمادگي برگزاري پروژههاي مشترك را با اين انجمن دارند، گفت: متاسفانه سازمانهاي دولتي بعضي از اين نهادها بينالمللي را به سوي خود كشانده اند كه در ثمره آن تنها برگزاري چند كارگاه و انتشار چند كتاب شد.
دبير كميسيون حقوق بشر اسلامي با تبيين اين مطلب كه حداقل قواعد رفتار با زندانيان در سازمان ملل تدوين شده است، اظهار داشت: اگر ما بتوانيم يك دهم اين قواعد را در كشور خود انجام دهيم, كاري بسيار اساسي انجام دادهايم.
سعيد حجاريان نيز در ادامه اين مراسم با ابراز خرسندي از تشكيل اين انجمن, اظهار داشت: تشكيل چنين نهادهايي يك نوع ملي شدن است.
حجاريان در بخش ديگري از سخنان خود با تشريخ اينكه حمايت از خانواده زندانيان ميتواند تحمل زنداني را در دوران زندان افزايش دهد، گفت: اين انجمن اگر بخواهد وظايفش را به درستي انجام دهد نميتـواند به اين مورد رسيدگي كند وليكن اميدوارم انجمن ديگري نيز براي حمايت از خانواده زندانيان سياسي تشكيل شود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود تصريح كرد: ضرورت حمايت از خانواده تمام زندانيان از ضرورتهاي جدي در جامعه ما ميباشد و كاري خداپسندانه است كه ربطي به جناحهاي سياسي نيز ندارد.
حجاريان در ادامه جلسه هيات امناي انجمن دفاع از حقوق زندانيان حجاريان گفت: چه بسا با حمايت از خانواده زندانيان ميتوان از اشاعه بسياري از مفاسد اجتماعي در بين خانواده زندانيان مواد مخدر و يا اجتماعي جلوگيري كرد.
به گزارش ايلنا، حجاريان در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اينكه بايد از دوباره كاريها و تشكيل انجمنهاي موازي پرهيز شود، گفت: تشكيلات آقاي ضياييفر بيشتر يك GO است تا NGO اما كار آنها بسيار شايان توجه و در خور ستايش است.
در بخش ديگري از اين مراسم سلطاني عضو كانون وكلا نيز به ايراد سخن پرداخت.
وي با تشريح مشاهدات خود با هشدار نسبت رعايت كرامت انساني زندانيان گفت: متاسفانه اين حقوق گاه مغفول مانده و اميد است اين تشكل بتواند در اين راستا قدمهاي موثري بردارد.
مهندس عزتالله سحابي آخرين سخنران اين بخش از مراسم بود كه با يادآوري دوران زندانهاي قبل از انقلاب و حمايتهاي خارج از زندان، آن را مايه آن دانست كه فرد يا گروه زنداني فعال بمانند و تنها به حفظ موضع اكتفا نكند. اين امر علاوه بر اينكه در روحيه افراد زنداني اثر داشت موجب آموزش افراد در زندانها را نيز فراهم ميكرد.
سحابي با تاكيد بر حمايت از خانوادههاي زندانيان در خارج از زندان گفت: حمايت از خانوادههاي زندانيان بايد فراتر از شركت و گفت و گو در دعواها رفته و موجبات آرامش روحي فرد زنداني را فراهم آورد.
سحابي در پايان گفت: بايستي با اعلام و اطلاع رساني كامل به جامعه و دلايل حضور زندانيان سياسي در زندان زمينه زنده نگه داشتن آنها را در جامعه فراهم كنيد.
در ادامه اين جلسه هيات رئيسه اين نشست كه شامل حسين انصاري راد, عليرضا رجايي و سعيد شيركوند بودند؛ در مكان خود مستقر شدند.
حسين انصاري راد در ابتداي سخنان خود با اشاره به اينكه امروز كساني در تشكيل اين انجمن پيشگام شدهاند كه رنج زندان در صورت آنها وجود دارد، گفت: بايد اين انجمن را به نهادي براي دادخواهي زندانيان تبديل كنيد.
در ادامه اين مراسم هيات رئيسه جلسه با ثبت نام از نامزدهاي هيئت مديره كه از اعضاي هيات امناي اين انجمن بودند انتخابات را برگزار كرد.
پس از پايان انتخابات و اعلام آرا عمادالدين باقي, جلال جلاليزاده, مرضيه مرتاضي لنگرودي, احمد زيدآبادي, محمدجواد مظفر، محمد دادفر و فريده غيرت به عنوان اعضاي نخستين هيات مديره انجمن دفاع از حقوق زندانيان انتخاب شدند همچنين مرتضي كاظميان و رضا احمدي نيز به عنوان بازرسان اين انجمن منتخب و به جمع معرفي گرديدند.